1918-ban Magyarország már 4 éve folyamatosan hadban állt. Ezer sebből vérzett. Jártányi ereje sem volt. Körben, az éhes farkasok alig várták, hogy rávethessék magukat, és apró darabokra téphessék.

A megmaradt haderők rendezetten, fegyelemben, felfegyverkezve siettek haza, hogy elfoglalhassák honvédő állásaikat.

Október 31-én azonban Budapesten kitört a patkánylázadás (gyk: „őszirózsás forradalom”), a hatalmat Károlyi Mihály ragadta magához, a haderő pedig Linder Béla kezébe összpontosult.

November 2-án a hadügyminiszter kiállt a parlament elé, és beszédében felszólította a magyar haderőt a fegyver letételére, és a feloszlásra.

„Soha többé katonát nem akarok látni!” – mondta.

Magyarország, az ezer sebből vérző asszony feladta a küzdelmet. Térdre rogyott az éhes farkasok előtt, és nyújtotta a nyakát, hogy könnyebben tudják elharapni.

Megtették.

(1920, Trianon)

Mint megtapasztalhattuk a pacifizmus, és a nagyhatalmak jóindulatában való bizakodás, nem volt járható út.

Amikor most a sorkatonaságot eltörlik, amikor a hadsereg létszámát jelentősen csökkentik, amikor a HM Technológiai Hivatalt megszüntetik, akkor felmerül az emberben a kérdés, hogy vajon jó-e, hogy a Károlyi és Linder féle öngyilkos politikát választjuk.

A hivatalos politika persze az, hogy nincs szükség haderőre, hiszen minden szomszédunkkal nagyon jó a kapcsolatunk, nem kell félni attól, hogy területvédő háborúba kellene bocsátkoznunk.

Még az átlag embernek is összeszorul azonban a gyomra, ha a kedves, és barátságos szomszédjainkra gondolunk:

Az ukránok, akik épp polgárháborúra készülnek, a nacionalista románok, a szlovákok, akikben dúl a magyargyűlölet, és a szerbek, akiket most bombáztak le pár éve, mert gondoltak egyet, és nekiálltak kiirtani Koszovóból az albánokat.

Mivel a biztonság a „Maslow piramis” alján található, természetes reflexe a társadalomnak, hogy haderőt kezd biztosítani magának. Mint ahogy egy embernek veszély esetén az adrenalin szint megnövekedése, az izmok összehúzódása, megfeszülése.

Hiába mondják az okos politikusok, hogy nem kell félni, mi mégis tesszük, mert tudjuk, jobb mint megijedni.

Ha a kormány nem állít ki honvédelmi feladatokat ellátó haderőt, vagy ha nem rendel haza csapatokat a közel-keletről, akkor bizony a nép maga fog haderőt kiállítani (Magyar Gárda, Őrsereg, Kárpát- haza Nemzetőrség).

Ha a rendőrség nem elég, polgárőrség alapul, ha a hadsereg, nemzetőrség.

Ennyire egyszerű.

Simicskó István (Fidesz) felismerte a veszélyét ezeknek a félkatonai párthadseregeknek, és javaslatot tett a Honi Gárda felállítására. Ez egy önkéntesekből álló, a HM kötelékébe tartozó, veszély esetén mozgósítható, tartalékos sereg lenne.

Mostmár csak a kormánypártokon múlik, hogy elkapják-e a Fidesz segítő kezét, vagy elmerülnek a dunai árban.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuves.blog.hu/api/trackback/id/tr955386429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása