2013.06.22. 11:57
Vigyázz, mert megégeted magad!
Mindannyian láttunk már embereket, akiknek beletorzult az arca a forró ételek, italok fogyasztásába. Hiába voltak fájdalmaik, a rossz beidegződéseiknek „köszönhetően” mégsem várták meg, míg kihűl az enni-, innivaló. Vagy te is ebbe a csoportba tartozol?
Mégis milyen káros hatásai vannak a túl forró ételek, italok fogyasztásának?
- a nyelv ízlelőbimbói órákra, súlyosabb esetekben néha napokra elhalhatnak
- száj-, nyelőcső nyálkahártyájának károsodása
- gyomor nyálkahártya károsodása, hosszú távon gyomorfekély
- emésztőnedveink és enzimjeink optimális, nem túl magas hőmérsékleten működnek megfelelően
- fogzománc károsodása
- a túl forró vízben áztatott kamilla- és gyümölcstea filter értékes hatóanyagokat veszít.
Ezek viszonylag triviális dolgok, az emberiség nagyobbik fele mégsem tartja be a szabályokat.
Mi a mérce?
A legjobb mérce, hogy ha gőzölög, nem esszük, isszuk meg. Várjunk addig, amíg elfogadható mértékben kihűl. Ennyire egyszerű.
Szólj hozzá!
Címkék: táplálkozás egészség
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.