fuves 2013.07.01. 16:44

Mansfeld

A minap láttam egy filmet, melyről érdemes beszélni. A film Mansfeld Péterről, 1956-os hős szabadságharcosról, magyar mártírról szól. A címe egyszerű, mégis sokatmondó: Mansfeld.

Igaz történet, így akinek van némi történelem ismerete, az tudhatja: az 1958-ban Budapesten játszódó események nem éppen móka és kacagást mutatnak a mozivásznon.

A főszereplő Mansfeld Pétert 1958-ban két évvel a forradalom leverése után érte utol a diktatúra keze: rabosították, bíróság elé állították, első fokon csak szabadságvesztésre, másodfokon már halálra ítélték. 18 éves volt.

mansfeld.jpg

A diktatúra urai szerint veszélyes volt a rendszerre, mert barátaival még a megtorlások legkegyetlenebb időszakában sem ’nyughattak’, rendületlenül hirdették gyermeteg csínytevéseikkel: MÚK! Azaz Márciusban Újra Kezdjük. A rendszernek ez nem tetszett, s eltiporta Blaskit, Egeit, Bónát, Holeczt és Mansfeldet. A barátok közül Mansfeld, a társaság vezéralakját ítélték egyedül halálra, a többiek ’csak’ sok-sok évben mérhető szabadságvesztést kaptak.

A film felemelően gyönyörű, mégis tragikus. Az ember látja ezeket a fiatal gyermek srácokat, ezeket a hős hazafiakat akik tiszta lélekkel, romlatlanul élnek egy korban amikor a felnőttek egy része rettegésben él, másik része pedig hűen kiszolgálja a Kádár-diktatúrát, lelkiismeret-furdalás nélkül.

A filmben tanúi lehetünk Eperjes Károly mindent felülmúló alakításának, Ő játssza Bárányos ezredest, a Pétert kihallgató tartótiszt (Nagy Ervin) főnökét. Páratlan képet ad nekünk egy agynélküli kommunistáról, aki még egy gyermeket is képes a halálba küldeni, ha odafentről azt mondják neki. Felnőtt emberképek egész sora vonul fel a filmben, akik mind-mind másképp gondolkoznak, mint a fiatalok. Az emberben felmerül a kérdés: vajon a felnőttek gondolkoznak helyesen, vagy azok a fiatalok, akikre ma minden magyar ember büszke lehet?

Vajon Mansfeld Péter édesanyjának van igaza, aki fia ügyében fűhöz-fához megy, de mindenhol elutasítással találkozik, vagy az igazság mellett mindvégig kiálló (és ezzel a legrosszabbat felvállaló) Mansfeld Péternek? A kommunisták közönyös gúnnyal kezelik a fiáért könyörgő és a rendszerrel kapcsolatban mindvégig illúziókat tápláló asszonyt, a magyar emberek pedig rettegve fordulnak el tőle: jajj csak ne én legyek a következő!
mansfeld2.jpg

Az ember bármennyire is szeretne, de nem tud elvonatkoztatni a jelentől: ugyan ezt tapasztalja a mai világban is. A diktatúra főkutyája, a Mansfled Pétert halálba küldő Kádár János szelleme még ma is itt van. Azok az emberek, akik 1990 előtt ellen-forradalomnak nevezték 1956-ot, lefasisztázták a hős forradalmárokat és elfogadták és szolgálták a Mansfeld Pétereket halálba küldő rendszert még ma is fontos tisztségekben ülnek. Legyenek ők gyurcsány ferencek vagy éppen csintalan sándorok, még ma is élnek. Mansfeld Péter már nem él. Az Ő életét - a jó ég tudja ki által kiásott áruló - Kádár János elvette akkor, amikor aláírta a halálos ítéletét.(Igen, aláírta illúzióink ne legyenek. Az 1956-ot követő megtorlásokban mindegyik halálos ítélet végrehajtásához Kádár elvtárs aláírása volt szükséges.) A gyurcsány ferenc és akciónyugdíjas köre által nosztaligával idézgetett gulyáskommunizmus az ilyen hősök mint Mansfeld Péter holttestén nyugodott. Ez volt az alap, melyre ráépült, s ez volt az ideológiai ok ami miatt összeomlott.

Ma Mansfeld Pétert tekinthetjük Budaházy Gyurinak, Polgár ’Tomcat’ Tamásnak vagy éppen Toroczkai Lászlónak. Ma az Ő fejükre pályázik a hatalom, melynek bársonyszékeiben, döntéshozó pozícióiban azok az emberek ülnek, akik 1989-ig kommunista ifjúként hirdették az internacionálét és helyeslően bólogattak az 1956-os eseményekhez. Undorító kutyák egytől egyig akik ma magukat demokratának nevezve ismét milliókat tévesztenek meg.

Ma ismét a megtorlások időszakát éljük, amikor Tomcatet köztörvényes módon fogva tartják, hisz azon tények melyeken az előzetes letartóztatása alapul egyszerűen nem igazak.

Ma ismét a megtorlások időszakát éljük, amikor Toroczkai Lászlóra rászáll az APEH és elviszik a személygépkocsiját, a cégét csődbe kényszerítik És ismét a megtorlások időszakát éljük amikor az Athina blogjának otthont adó szerver tulajdonosa kirakja Tomcat barátnőjének blogját a szerveréről, mert fél hogy a szervert tulajdonló cégére rászáll az APEH a blogban publikált gondolatok miatt.

A diktatúra itt van, ezt már csak a hülye nem látja. Amiben élünk az már rég nem demokrácia, sokkal inkább gazdasági oligarchia, melyben az ember neve: „KUSS!”

Kussolj, ne szólj, ne pofázz. Ne érdekeljen ki lopta szét az országot, ne firtasd a kommunista múltat, ne akarj elszámoltatást a Mansfeld Péterekért.

Igaz emberek fejét veszik azok, akik a hazugságot ’igazságbeszédnek’ tartják, azok akik kommunistából demokratává, proletárból milliomossá vedlettek át 1 nap leforgása alatt.

Ma is vannak őket hűen kiszolgáló talpnyalóik, akik nemre buzdítanak a kettős állampolgárság ellen és helyeslően bólogatnak Gergényi Demszky-féle kitüntetéséhez.

A Bolgár Györgyök és Orosz Józsefek, a Krizsó Szilviák és Gálvölgyi Jánosok azok, akik ma agynélkül dícsérik a nemzetvesztő kormányt és bagázsát, akik a médiában gyűlöletet szítva hazugságokkal tömik az átlagember fejét.

Mansfeld Péterekre van szükség, akik tiszta lélekkel meg nem alkudva állnak ki igazukért. Az eszközét mindenki maga választja, a célok viszont már meghatározottak: élhető, tiszta Magyarország és összetartó nemzet.

A Mansfeld c. filmet mindenkinek csak ajánlani tudom, aki teheti, nézze meg.

„Emberségről példát, vitézségről formát mindeneknek ők adnak” /Balassi/

Köszönöm Mansfeld Péter!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuves.blog.hu/api/trackback/id/tr65386399

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.02. 12:11:34

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mark Bolt 2013.07.03. 19:14:38

Nagyon szép katyvazt gyűjtöttél össze miszerint kiket kell megvetni jelenleg, gratulálok. Tomcat és Toroczkai hősiességével párba állítva különösen szép. Mit tettekek ezek az emberek a nemzetért? Hőbörögtek? Sorolj fel szélsőjobbos nagy magyarokat, akik által többek lettünk, akik előre vitték az országot és nem hátra. Ha tudsz mondani egyet akkor megkövetlek.

Mansfeld Petiék meg szegények áldozatok voltak. Amikor 14-16 éves gyerekek futkároznak a tankok között felnőttek helyett, akkor ott valami nagy gond van.
süti beállítások módosítása