2013.06.22. 09:20
Rostok az egészség szolgálatában
Minél jobban eltávolodunk az egyszerű, természetes táplálkozástól, annál több bajunk származik belőle. Jó példa erre az utóbbi évtizedekre jellemző rostszegény táplálkozás. Hogy mennyire fontosak számunkra a rostok, arra csak közelmúlt kutatásai világítottak rá. Noha nem emésztjük meg őket, rendkívül fontos szerepet játszanak az egészség megtartásában.
A rostok haszna:
- A rostok káros anyagokat kötnek meg.
- Biztosítják a megfelelő bélmozgást, nem hagynak időt a veszélyes, akár rákkeltő anyagok kialakulásának, megtelepedésének a bélfalon.
- Vér koleszterinszintjének csökkentése.
- Teltségérzetet adnak.
- Fizikailag gátolják a túl nagy mennyiségű tápanyag felszívódását.
- Ez utóbbiak miatt segítik a megfelelő testtömeg fenntartását, támogatják a fogyókúrát.
A rostszegény táplálkozás az alábbi betegségek kialakulásáért lehet felelős:
- epekövek
- elhízás, cukorbetegség
- szív- és érrendszeri megbetegedések
- székrekedés, vastagbélrák
- aranyér
- vastagbél gyulladás
- bélfal kiboltosodás
- emésztési problémák
Magas rosttartalmú táplálékok:
- Teljes kiőrlésű gabona, belőle készült termékek
- Egyéb magok, gabonák
- Barna rizs
- Száraztészták
- Gyümölcsök, zöldségek (ne hámozd le pl. az alma, körte, barack héját!)
- Bab, borsó, lencse
- Kukorica
- Burgonya
- Olajos magvak
- Főzelékek
Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is, ez minimum 2 liter legyen naponta (nyáron még több), hiszen a rostok sok vizet vesznek fel! Ha nem biztosítjuk ezt, a rostok a szervezetünkből vonnak el folyadékot.
Irodalmi adatok minimum napi 25, maximum 45 gramm élelmi rostot javasolnak.
3 komment
Címkék: táplálkozás egészség tápanyagok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.