2013.06.22. 10:28
Méz, az egészséges édesítő
Minél természetesebben táplálkozunk, annál kevésébé ártunk az egészségünknek. A cukorrépából ipari eljárással előállított finomított fehércukor fogyasztása közel sem mondható egészségesnek, és meglehetősen ellentmondásos adatok szolgálnak a mesterséges édesítőszerek (pl. aszpartám, stb.) mellékhatásairól is. Teljesen kézenfekvő, hogy mézzel édesítsünk, amit csak lehet.
A méz tápanyagtartalma:
- vitaminok (különösen A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E )
- enzimek
- ásványi anyagok (kálium, kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, illetve kis mennyiségű vas, cink, réz, mangán)
- egészséges szénhidrátok (a méz 70-80%-a szénhidrát)
- kis mennyiségben fehérje (0,3% fehérje)
A méz legnagyobb előnye azonban egyáltalán nem a vitamin vagy ásványianyag tartalmának köszönhető. 100 grammnyi méz is csupán 1-3%-ban fedezi a felsorolt vitaminokból, ásványi anyagokból a napi szükségletünket.
Legnagyobb értékét az egészséges összetételű szénhidráttartalma, az enzimjei, a magas gyógyhatású flavonoidok (növényi eredetű gyógyhatású vegyületcsoport), viaszok, illóolajok adják.
Szólj hozzá!
Címkék: táplálkozás egészség tápanyagok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.