Az Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatója, Németh Attila professzor közzétette, hogy szerinte miért küzd annyi ember mentális zavarokkal.

Állítása szerint legalább minden negyedik embernek van ilyen vagy hasonló típusú problémája és meglátása szerint az okok igen sokfélék lehetnek, azonban nem köthetők össze csak az anyagi jóléttel, amely kissé meglepő feltételezésnek hangzik. Az okok között sokkal inkább említhető a napjainkban már általánossá vált pörgő, stresszes életmódot.

A pszichiáter hozzátette, hogy a mai emberek átlagban 2 órával kevesebbet alszanak, mint elődeik, dacára annak, hogy napjainkban viszont egyre több az álmatlansággal és alvászavarokkal küzdő ember. Ezt a természetes biológiai ritmust úgy vélik, hogy a villanykörte borította fel, amelynek negatív élettani hatásairól manapság egyre többet olvashatunk.

Az egyre több mesterséges fényforrás miatt sok ember áttért a „bagoly” életmódra, amely éjszakai életet jelent. Ennek viszont egyértelmű jellemzője az idegrendszer fokozott megterhelése. A normális a „pacsirta” életmód folytatása lenne, vagyis az, amikor a nappal együtt kelünk-fekszünk, viszont ezt életmódot folytató emberek száma egyre jobban csökken.

A másik gond szintén komoly: az emberek hajlamosak a feszültséget gyógyszerekkel, nyugtatókkal, alkohollal, drogokkal enyhíteni, nem is gondolva arra, hogy ezzel a szervezetüknek csak még többet ártanak.

A mai világra jellemző mobilitás egyfajta bizonytalanságot ad az embereknek. Ezt úgy kell érteni, hogy míg a régebbi korok emberének megvolt a maga előrelátható életritmusa (születés, felnövés, munkavégzés, gyermeknevelés, család) addig napjainkban a kiszámíthatatlan életút megmutatkozik a karrierben és a magánéletben is.

Bárki egyik pillanatról a másikra gazdaggá, sztárrá válhat, de ebben benne van az a hatalmas bizonytalanság is, amely alapján ugyanezt egyik percről a másikra el is vehetik tőle. Nem is beszélve arról, hogy egyes szituációkban annyi tényező befolyásol minket, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni eredeti mivoltunkról, személyiségünkről és arról, hogy honnan is jöttünk.

Persze nem kell mindjárt a nagy sztárokra gondolni, elég, ha egy hétköznapi átlagos nőt veszünk számba, aki szinte lehetetlen eséllyel próbálja egyszerre a karrierjét, a családját és a házasságát is kordában tartani. Az összhang megteremtése ebben az esetben is rendkívül nehéz.

Vagy ha a férfiakat szeretnénk példaként venni, a problémát a hosszas párkeresés és a diáklétben való leragadás jelentheti, hiszen nemcsak a depresszió veszélye, de a céltalanság is hamar felülkerekedhet rajtuk.

A szakértő annyit fűzött még hozzá az általánossá vált társadalmi problémák lehetséges megoldásához, hogy a legjobb, amit tehetünk az, ha rugalmasan próbálunk meg alkalmazkodni a minket körülvevő világ felé és mindenképp támaszkodjunk a biztonságot nyújtó család és barátok felé. A lényeg, hogy ne veszítsük el saját személyiségünket és akkor kikerülhetjük a modern világunk buktatóit.

Forrás: MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://fuves.blog.hu/api/trackback/id/tr785365642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása