alvas_repteren.JPGBizonyított tény, hogy a nem elegendő alvás megrövidíti az életedet. Tudod egyáltalán, hogy mennyi alvásra van (lenne) szüksége a szervezetednek? Ha nem, akkor  

Sokan szeretnek hencegni azzal, hogy ők mennyire bírják az éjszakázást, és milyen kevés alvás is elegendő nekik. Amikor egyszer évekkel ezelőtt egy gólyatáborban voltam, még versenyt is rendeztek az egyetemisták, hogy ki bírja a legtovább alvás nélkül. A “nyertes” 39 órával vitte el a pálmát…

Noha az alvásidő nem csak az életkor, hanem egyéni igények alapján is változó, általánosságban az alábbi számok tekinthetőek irányadónak:

Újszülöttek (néhány hónapos korig): 15-17 óra

Kisgyermekek: 10-12 óra

Tizenéves kamaszok: 9 óra

Huszonéves fiatalok: 8-8,5 óra

Felnőttek: 7-8 óra

Idősek: 5-8 óra

Lehet, hogy te éppen kirívó eset vagy, és kevesebb alvással is beéred. Intő jelek, hogy nem erről van szó:

  • Délután elalszol a tv előtt, vagy egy étkezés után
  • Nap közben fáradtnak érzed magad
  • Estére olyan fáradt vagy, hogy még vacsorázni sincs kedved
  • Gyenge sportteljesítményt nyújtasz
  • Összehasonlíthatatlanul frissebb vagy a hétvégi napokon, amikor nem csörög a vekker

Ha igazán egészséges akarsz lenni, ne hanyagold el az alvást. Nem csak az élethosszodat, hanem a hosszabb életed minőségét is javítja a rendszeres, pihentető mennyiségű alvás, sőt az immunrendszert is erősebbé teszi. Soha ne érzed úgy, hogy az alvás “időpocsékolás”!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuves.blog.hu/api/trackback/id/tr835367570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása