tapanyagok.jpgAz első részhez hasonló tömör, lényegi összefoglalót kaphatsz a tápanyagok másik csoportjáról, az energiát nem szolgáltató tápanyagokról. Noha ezeket csak elenyésző mennyiségben igényeljük, nélkülük élni sem tudnánk, olyan fontosak. Fordíts rájuk kellő figyelmet! 

1. Ásványi anyagok

Egy részüket viszonylag nagyobb mennyiségben igényli a szervezetünk (makroelemek), másokat csak egészen kis mennyiségben (mikroelemek). A mikroelemek egy részét nyomelemeknek hívjuk, mert csak itt-ott, nyomokban mutatható ki a jelenlétük az emberi szervezetben.

Makroelemek

Nátrium, kálium, kalcium, magnézium (fémes makroelemek), de ide szokás még sorolni a (nem fémes) foszfort és a klórt is.

Mikroelemek

Cink, króm, kobalt, mangán, molibdén, vas, réz, szelén (fémes mikroelemek), ide szokás még sorolni a (nem fémes) jódot és fluort is.

Nem teljesen tisztázott a vanádium, ón, nikkel, szilícium mikroelemek élettani szerepe, de ebbe a csoportba szokás sorolni őket.

Nyomelemeknek általában a mangánt, szelént, krómot, molibdént nevezzük a mikroelemek közül, de egyes leírások az összes mikroelemet így (is) hívják.

2. Vitaminok

Két csoportjuk van, a vízben oldódó és a zsírban oldódó vitaminok.

Vízben oldódó vitaminok: B1 vitamin (tiamin), B2 vitamin (riboflavin), B5 vitamin (piridinszármazékok), B6 vitamin (piridoxin), H vitamin (biotin), folsav, pantoténsav, B12 vitamin (cianokobalamin), C vitamin (aszkorbinsav).

Zsírban oldódó vitaminok: A vitamin (retinol), D vitamin (kalciferol), E vitamin (tokoferol), K vitamin (fillokinon).

A P vitaminnak is nevezett para-amino-benzoesav vitamin jellegét tudományosan nem igazolták.

3. Enzimek

Az enzimek biokatalizátorok, azaz olyan szeves molekulák, amik az anyagcsere folyamatokat irányítják a szervezetben. Minden enzim csak egy meghatározott kémiai reakciót katalizál, több tízezer féle enzim létezik. Komoly szerepük van az egészség fenntartásában, hiszen semlegesítik a káros szabad gyököket a szervezetben. Legnagyszerűbb enzimforrások a nyers gyümölcsök és zöldségek.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuves.blog.hu/api/trackback/id/tr695367362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.06.19. 14:27:24

"3. Enzimek

Az enzimek biokatalizátorok, azaz olyan szeves molekulák, amik az anyagcsere folyamatokat irányítják a szervezetben. Minden enzim csak egy meghatározott kémiai reakciót katalizál, több tízezer féle enzim létezik. Komoly szerepük van az egészség fenntartásában, hiszen semlegesítik a káros szabad gyököket a szervezetben. Legnagyszerűbb enzimforrások a nyers gyümölcsök és zöldségek."

Az antioxidánsokra gondolsz. Mi a forrásod? Szakszerűtlen, cseréld le!
süti beállítások módosítása