fehérje_táblázat.jpgNem árt, ha nagyjából tisztában vagy vele, hogy mennyi az egyes ételek, élelmiszerek fehérjetartalma. Természetesen csak közelítő értékekek lehet megadni, hiszen több tényező befolyásolja egy adott élelmiszer vagy élelmiszercsoport fehérjetartalmát (pl. feldolgozás mértéke és módja, hozzáadott egyéb alkotók, stb.).

Tejtermékek

  • Tej: 3-3,5%
  • Joghurt: 3-3,5%
  • Kefir: 2,7-3,3%
  • Tejföl: 2,5-3%
  • Tehéntúró: 15%
  • Juhtúró: 18-20%
  • Mozzarella sajt: 17-20%
  • Trappista sajt: 20-25%
  • Camembert sajt: 25%
  • Edami, parmezán: 30%
  • Egyéb kemény minőségi sajtok (pl. cheddar): 25-32%
  • Ömlesztett kockasajtok, sajtkrémek: 8-10%

Kenyerek, péksütemények, tésztafélék

  • Fehér kenyér, kifli, zsemle: 8-11%
  • Teljes kiőrlésű kenyerek: 9-11%
  • Liszt: 8-11%
  • Édes, cukros péksütemények: 6-8%
  • Tojásos tészta: 9-13%
  • Durum tészta: 8-11%

 

Húsfélék

  • Színhúsok: 20-25%
  • Kissé zsírosabb húsok: 15-18%
  • Száraz felvágottak, pl. baromfimell, karaj: 15-20% (minőségtől, azaz a hozzáadott színhústól függően)
  • Parizer: 10-11%
  • Szalámi, kolbász: 12-18% (a benne lévő hús és szalonna arányától függően)
  • Máj: 18-20%

 

Halak, vízi élőlények

  • Ponty: 20-22%
  • Busa: 19-22%
  • Süllő: 22-25%
  • Tonhal: 22-28%
  • Konzerv halak: 12-15%
  • Halrudacska: 7-15%
  • Kaviár: 23-28%
  • Kagyló: 18-25%
  • Garnélarák: 22-25%
  • Tenger gyümölcsei vegyesen: 19-24%

 

Gyümölcsök

  • Alma, körte, dinnye, szőlő, narancs, mandarin, grapefruit: 0,5%
  • Barackok, cseresznye, meggy, szilva: 0,75%
  • Málna, eper, szeder, ribizli: 1%
  • Aszalt gyümölcsök: 2%
  • Csonthéjasok (mandula, mogyoró, dió): 20%

 

Zöldségek és egyéb növényi eredetű táplálékok

  • Kukorica: 5-8%
  • Rizs: 7-10%
  • Burgonya: 2-3%
  • Bab: 20-25%
  • Lencse: 20-22%
  • Sárgaborsó: 18-20%
  • Borsó 7-20%
  • Szója: 40%
  • Mák: 18-20%
  • Kelkáposzta, bimbóskel: 3-4,5%
  • Magas nedvességtartalmú zöldségfélék (répa, retek, sóska, paradicsom, vöröshagyma, paprika, zeller, uborka, padlizsán, karfiol, karalábé, saláta, cukkini, cékla, spárga, tök, zöldbab, káposzta): 1-3%

 

Egyéb állati eredetű élelmiszerek

  • Tojás: 10%
  • Vaj: 0,5%
  • Sertészsír: 0%

 

Édességek

  • Jobb minőségű tejcsokoládék: 5-6%
  • Gyengébb minőségű csokoládék (kevés kakóval, és tejporral): 2-3%
  • Étcsokoládék: kakaó- és cukortartalomtól függően 4-8% (több cukor, alacsonyabb fehérjetartalom)
  • Cukorkák, fruttik, nyalókák: 0%

A növényi eredetű táplálékok önmagukban nem tartalmaznak teljes értékű fehérjét, ezt állati fehérjével való kiegészítéssel vagy ún. komplettálással küszöbölhetjük ki. Ez azt jelenti, hogy úgy párasítjuk a különböző növényi eredetű táplálékokat, hogy tartalmazzák mind a 20 aminosavat (ugyanis különböző arányban tartalmazzák őket).

Ha valamit kihagytam, ami még érdekes lehet, írd meg a hozzászólásokban és felteszem.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuves.blog.hu/api/trackback/id/tr515370884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varga T.V. (törölt) 2014.04.09. 11:21:55

Érdekelne a ruszlié mert szeretem. Kivették az egyik vesémet és nem tudom miket egyek, hogy ne legyen magas a hugysavam ?

becsajozok.hu · http://becsajozok.hu 2015.03.06. 15:05:42

Egy kiskanál méz délelőtt és délután segít alacsonyan tartani a hugysavat.

Szerencsés Barát 2015.06.18. 09:15:59

Először is köszönöm szépen a munkádat, a tápanyag tartalom összefoglalást. Azonban kiegészítem annyival, hogy a növényi eredetű táplálékok teljes értékü fehérjét és aminosavat is tartalmaznak. Állati eredetű táplálékkal kombinálni épp ezért teljesen felesleges és hasztalan.
Hiba volna azonban azt gondolni, hogy minden növény, azaz minden növényi fehérje egyforma. Az eddig is tudva levő volt, hogy a növényi fehérjéken belül kimagaslik a rizsből készült fehérje. Ezért is állítottak elő belőle fehérjeport, hiszen könnyen emészthető, semmilyen allergiás reakciót nem vált ki (szemben a legtöbb állati fehérjével), glutén mentes és viszonylag magas a fehérjetartalma. A fehér rizsből készülő fehérje azonban sajnos nem teljes értékű, ezért gyakran más (általában borsó) fehérjékkel keverik (komplettírozzák), hogy valamennyi aminosav megtalálható legyen benne. Ezek az extra fehérjék (pl. a borsó) azonban kevésbé semleges ízűek, ezért ezen készítményeket édesíteni, ízesíteni kell, ami egyrészt felesleges adalékokat, másrészt pedig alacsonyabb fehérjetartalmat jelent (hisz ezen adalékoknak nincs fehérjetartalma).

radica947 2017.08.04. 10:46:22

Szerintem az maradt ki, hogy mennyi élelmiszer tartalmazza a megadott százalékot, 1dkg, 10 dkg, 1 kg?

Hilduci Hilda 2017.10.21. 20:49:29

@radica947: mivel százalékba van megadva mind1 h deka van kiló vagyok tonna.Pl.100 gramm szója 40 gramm(habár én úgy tudtam 42g) fehérjét tartalmaz.100gramm csirkemell 25 gramm fehérje.stb.
süti beállítások módosítása