2013.06.24. 10:42
Az ételek fehérjetartalma - fehérje táblázat
Nem árt, ha nagyjából tisztában vagy vele, hogy mennyi az egyes ételek, élelmiszerek fehérjetartalma. Természetesen csak közelítő értékekek lehet megadni, hiszen több tényező befolyásolja egy adott élelmiszer vagy élelmiszercsoport fehérjetartalmát (pl. feldolgozás mértéke és módja, hozzáadott egyéb alkotók, stb.).
Tejtermékek
- Tej: 3-3,5%
- Joghurt: 3-3,5%
- Kefir: 2,7-3,3%
- Tejföl: 2,5-3%
- Tehéntúró: 15%
- Juhtúró: 18-20%
- Mozzarella sajt: 17-20%
- Trappista sajt: 20-25%
- Camembert sajt: 25%
- Edami, parmezán: 30%
- Egyéb kemény minőségi sajtok (pl. cheddar): 25-32%
- Ömlesztett kockasajtok, sajtkrémek: 8-10%
Kenyerek, péksütemények, tésztafélék
- Fehér kenyér, kifli, zsemle: 8-11%
- Teljes kiőrlésű kenyerek: 9-11%
- Liszt: 8-11%
- Édes, cukros péksütemények: 6-8%
- Tojásos tészta: 9-13%
- Durum tészta: 8-11%
Húsfélék
- Színhúsok: 20-25%
- Kissé zsírosabb húsok: 15-18%
- Száraz felvágottak, pl. baromfimell, karaj: 15-20% (minőségtől, azaz a hozzáadott színhústól függően)
- Parizer: 10-11%
- Szalámi, kolbász: 12-18% (a benne lévő hús és szalonna arányától függően)
- Máj: 18-20%
Halak, vízi élőlények
- Ponty: 20-22%
- Busa: 19-22%
- Süllő: 22-25%
- Tonhal: 22-28%
- Konzerv halak: 12-15%
- Halrudacska: 7-15%
- Kaviár: 23-28%
- Kagyló: 18-25%
- Garnélarák: 22-25%
- Tenger gyümölcsei vegyesen: 19-24%
Gyümölcsök
- Alma, körte, dinnye, szőlő, narancs, mandarin, grapefruit: 0,5%
- Barackok, cseresznye, meggy, szilva: 0,75%
- Málna, eper, szeder, ribizli: 1%
- Aszalt gyümölcsök: 2%
- Csonthéjasok (mandula, mogyoró, dió): 20%
Zöldségek és egyéb növényi eredetű táplálékok
-
Kukorica: 5-8%
-
Rizs: 7-10%
-
Burgonya: 2-3%
- Bab: 20-25%
- Lencse: 20-22%
- Sárgaborsó: 18-20%
- Borsó 7-20%
- Szója: 40%
- Mák: 18-20%
- Kelkáposzta, bimbóskel: 3-4,5%
- Magas nedvességtartalmú zöldségfélék (répa, retek, sóska, paradicsom, vöröshagyma, paprika, zeller, uborka, padlizsán, karfiol, karalábé, saláta, cukkini, cékla, spárga, tök, zöldbab, káposzta): 1-3%
Egyéb állati eredetű élelmiszerek
-
Tojás: 10%
-
Vaj: 0,5%
-
Sertészsír: 0%
Édességek
- Jobb minőségű tejcsokoládék: 5-6%
- Gyengébb minőségű csokoládék (kevés kakóval, és tejporral): 2-3%
- Étcsokoládék: kakaó- és cukortartalomtól függően 4-8% (több cukor, alacsonyabb fehérjetartalom)
- Cukorkák, fruttik, nyalókák: 0%
A növényi eredetű táplálékok önmagukban nem tartalmaznak teljes értékű fehérjét, ezt állati fehérjével való kiegészítéssel vagy ún. komplettálással küszöbölhetjük ki. Ez azt jelenti, hogy úgy párasítjuk a különböző növényi eredetű táplálékokat, hogy tartalmazzák mind a 20 aminosavat (ugyanis különböző arányban tartalmazzák őket).
Ha valamit kihagytam, ami még érdekes lehet, írd meg a hozzászólásokban és felteszem.
5 komment
Címkék: táplálkozás egészség tápanyagok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Varga T.V. (törölt) 2014.04.09. 11:21:55
becsajozok.hu · http://becsajozok.hu 2015.03.06. 15:05:42
Szerencsés Barát 2015.06.18. 09:15:59
Hiba volna azonban azt gondolni, hogy minden növény, azaz minden növényi fehérje egyforma. Az eddig is tudva levő volt, hogy a növényi fehérjéken belül kimagaslik a rizsből készült fehérje. Ezért is állítottak elő belőle fehérjeport, hiszen könnyen emészthető, semmilyen allergiás reakciót nem vált ki (szemben a legtöbb állati fehérjével), glutén mentes és viszonylag magas a fehérjetartalma. A fehér rizsből készülő fehérje azonban sajnos nem teljes értékű, ezért gyakran más (általában borsó) fehérjékkel keverik (komplettírozzák), hogy valamennyi aminosav megtalálható legyen benne. Ezek az extra fehérjék (pl. a borsó) azonban kevésbé semleges ízűek, ezért ezen készítményeket édesíteni, ízesíteni kell, ami egyrészt felesleges adalékokat, másrészt pedig alacsonyabb fehérjetartalmat jelent (hisz ezen adalékoknak nincs fehérjetartalma).