2013.06.20. 09:57
Omega-3 zsírsavak
Sajnos Magyarországon az emberek manapság nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy zsírsav szükségletüket megfelelő forrásból fedezzék. Ennek meg is van az eredménye, kórházaink roskadásig tele vannak depressziós és keringési betegségekben szenvedő páciensekkel. Nincs ez így azonban azokban az országokban (pl. Japán), ahol az esszenciális omega-3 zsírsavak jelentős mennyiségben szerepelnek a táplálékban. Tekintsd őket ugyanolyan fontosnak, mint a vitaminokat!
Az omega-3 zsírsavakhoz tartozik az
- alfa-linolénsav (ALA),
- eikozapentaénsav (EPA),
- dokozahexaénsav (DHA).
Mire jók az omega-3 zsírsavak?
- Depresszió, idegrendszeri betegségek ellen
- Keringési megbetegedések, magas vérnyomás ellen
- Koleszterincsökkentő hatásúak
- Terhes nők esetében magzatvédő hatásúak
- Immunrendszer erősítők
Mely halfajokban fordulnak elő jelentősebb mennyiségben az omega-3 zsírsavak?
- Lazac
- Tonhal
- Tőkehal
- Makréla
- Szardínia, sprotni, szardella
- Hering
- Hekk
- Pisztráng
- Busa
- Süllő
Miben fordul még elő a halakon kívül?
- Repceolaj
- Szójaolaj
- Lenmagolaj
- Olívaolaj
- Kagyló, rák, polip, tintahal
- Diófélék
A megoldás nagyon egyszerű:
- Ha teheted, hetente több alkalommal fogyassz a felsorolt tengeri, vagy édesvízi halfajokból! A listában felsoroltak mindegyike kapható Magyarországon a nagyobb bevásárlóközpontokban.
- Ha szereted, fogyassz rendszeresen a tenger gyümölcseiből (kagyló, rák, polip, tintahal)!
- A halolaj kapszulákkal szemben részesítsd előnyben az egészséges táplálkozást, melyben nagy szerepet kapnak a fentebb említett halfajok, hiszen a természetes táplálék egy verhetetlen “tápegészet” alkot, ahol tökéletes az alkotók egyensúlya!
- Fogyassz rendszeresen olajos magvakat (elsősorban dióféléket) olcsó édességek helyett!
1 komment
Címkék: magyar táplálkozás egészség tápanyagok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
zZz 2013.06.22. 22:20:28
1. Mi van, ha nem szeretem a halat? Amúgy tényleg nem szeretem.
2. A sok halfogyasztással vigyázni kell, a higany miatt. Nem véletlen, hogy pont Norvégiában és Japánban van a legtöbb higanymérgezés. Ráadásul a higany halmozódó méreg.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal