2013.06.21. 06:17
Szabad gyökök
A szabad gyökök olyan nagy reakcióképességű, páratlan elektront tartalmazó molekulák, vagy atomok, amelyek igyekeznek máshonnan egy elektronpárt találni maguknak. De mi köze ennek az egészségedhez? Csupán annyi, hogy ha a szabad gyököt nem sikerül ártalmatlanítania a szervezetednek antioxidánsokkal, a hiányzó elektront egy egészséges sejtedből meríti. Ezzel egy káros láncreakciót indíthat a szervezetedben…
A testünkben végbemenő különböző folyamatok során “normális esetben” is keletkeznek szabad gyökök, például a táplálékok lebontása, sejtjeink anyagcsere folyamatai során.
Mely esetekben képződnek bennünk fokozott mennyiségben szabad gyökök?
- Dohányzás
- Napozás
- Stressz
- Kimerítő sport
- Légszennyezés
- Betegség
- Képernyősugárzás
- Vegyi alkotókat tartalmazó élelmiszerek
Melyek a leggyakoribb szabad gyökök?
- Szuperoxid gyök (•O2–)
- Hidroxilgyök (OH–)
Milyen káros hatások, megbetegedések kialakulásában játszanak szerepet a szabad gyökök?
-
szívbetegségek kialakulása
- rák kialakulása
- öregedés folyamata
- bőrproblémák
- májbetegségek
- tüdőbetegségek
Hogyan, milyen “szabad gyök csapdákkal” védekezhetünk ellenük?
- C-vitamin (Nyers gyümölcsök és zöldségek)
- E-vitamin (Növényi olajok, olajos magvak, sárgaborsó, gabonatermékek)
- Béta-karotin (Sárgarépa, sárgabarack, sárgadinnye, paradicsom)
- Szelén (teljes kiőrlésű gabona, diófélék, barna rizs, hús, hal, tenger gyümölcsei, pl. kagyló, rák)
A felsoroltak együttműködve különösen hatásosak. Fordítsunk kellő figyelmet a magas antioxidáns bevitelre! Fiatalságunk és egészségünk múlhat rajta.
Szólj hozzá!
Címkék: egészség
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.