Protein.jpgSzervezetünk akkor tudja hasznosítani a fehérjéket, ha azok teljes értékűek, azaz tartalmazzák mind a 20 aminosavat. Egyes élelmiszerek jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaznak, azonban csak hiányos fehérjét. Melyek ezek az élelmiszerek, és mit tehetünk, hogy a hiányos fehérjét teljes értékűvé alakítsuk?

Nézzük meg, hogy melyik élelmiszereknek van viszonylag magas hiányos fehérjetartalmuk:

  • gabonafélékből készült termékek, teljes kiőrlésű- és fehér kenyerek, pékáruk
  • tésztafélék
  • galuska
  • rizs
  • bab
  • lencse
  • borsó
  • kukorica
  • kakaó
  • olajos magvak (mogyoró, mandula, dió, napraforgó, tökmag, kesudió, pisztácia)
  • mák

Mit tehetünk, hogy teljes értékűvé alakítsuk a hiányos fehérjét?

  1. Komplettálás (kiegészítés): a növényi eredetű táplálékok más-más arányban tartalmazzák az aminosavakat, ezért - amennyiben ismerjük, hogy melyik étel melyik aminosavban gyenge - úgy tudjuk párosítani őket, hogy kiegészítsék egymást. Ez a gyakorlatban nagyon bonyolult, hiszen be kellene magolnunk minden élelmiszer esetében, hogy melyik aminosav hiányzik belőle.
  2. Ennél sokkal egyszerűbb, ha az étkezés során fogyasztunk valamilyen állati eredetű táplálékot is, akár egy pohár tejet, egy joghurtot, tojást, bármit, ami ki tudja egészíteni a hiányt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuves.blog.hu/api/trackback/id/tr345369142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása