2013.06.19. 15:19
Hiányos fehérjét tartalmazó élelmiszerek - mi a megoldás?
Szervezetünk akkor tudja hasznosítani a fehérjéket, ha azok teljes értékűek, azaz tartalmazzák mind a 20 aminosavat. Egyes élelmiszerek jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaznak, azonban csak hiányos fehérjét. Melyek ezek az élelmiszerek, és mit tehetünk, hogy a hiányos fehérjét teljes értékűvé alakítsuk?
Nézzük meg, hogy melyik élelmiszereknek van viszonylag magas hiányos fehérjetartalmuk:
- gabonafélékből készült termékek, teljes kiőrlésű- és fehér kenyerek, pékáruk
- tésztafélék
- galuska
- rizs
- bab
- lencse
- borsó
- kukorica
- kakaó
- olajos magvak (mogyoró, mandula, dió, napraforgó, tökmag, kesudió, pisztácia)
- mák
Mit tehetünk, hogy teljes értékűvé alakítsuk a hiányos fehérjét?
- Komplettálás (kiegészítés): a növényi eredetű táplálékok más-más arányban tartalmazzák az aminosavakat, ezért - amennyiben ismerjük, hogy melyik étel melyik aminosavban gyenge - úgy tudjuk párosítani őket, hogy kiegészítsék egymást. Ez a gyakorlatban nagyon bonyolult, hiszen be kellene magolnunk minden élelmiszer esetében, hogy melyik aminosav hiányzik belőle.
- Ennél sokkal egyszerűbb, ha az étkezés során fogyasztunk valamilyen állati eredetű táplálékot is, akár egy pohár tejet, egy joghurtot, tojást, bármit, ami ki tudja egészíteni a hiányt.
Szólj hozzá!
Címkék: táplálkozás egészség tápanyagok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.