fuves 2013.06.21. 21:14

Rémálmok ellen…

insomnia.jpgIdőnként mindenkivel megesik, hogy az agya rémálmokat kreál. Nem kell ezektől megijedni, bizonyos fokig ez is része a mindennapi életünknek. De hogyan kezeljük őket?

Mitől vannak rémálmaim?

  • Bizonyos gyógyszerek is okozhatják.
  • Túl sok alkohol fogyasztása.
  • Zaklatottságot okozó esti film.
  • Többnyire azonban időszakos, stresszes életszakasz.
  • Traumák.

Hogyan kerüljem el, hogy rémálmaim legyenek?

  • A rémálmok is részei az agy önterápiájának, valószínűleg nem tudod maradéktalanul kiiktatni az életedből. A rémálmok segítenek feldolgozni az esetenként felhalmozódott feszültséget.
  • Aki érzékenyebb (nem csak gyerekekre érvényes), az ne nézzen este olyan filmeket, amelyek felzaklatják!
  • A rémálmokat leggyakrabban a súlyosabb napi gondjaink és a folyamatosan fennálló stresszhelyzetek váltják ki. Próbáld meg megszüntetni, mérsékelni a kiváltó okokat, ha ez nem lehetséges, akkor kapcsold ki az agyad minden nap! Csinálj olyan dolgokat, amelyek lekötnek, amelyekben örömödet leled! Ha csupán 20 perced van erre minden nap, az is sokat számít.

Ha csak átmeneti, stresszes időszakokra jellemzően vannak rémálmaid, abban nincs semmi rendkívüli. Öt éven át tartó egyetemista koromban évente két vizsgaidőszakom volt, mindkettő körülbelül 1,5 hónapig tartott. Ez tipikus példa az időszakonkénti stresszhelyzetre. Nem a vizsgák miatt voltak rémálmaim, hanem a napi 12-14 óra tanulástól évente 2-szer 45 napon át. Nagyon gyűlöltem egy csomó olyan dolgot bemagolni, ami nem érdekelt. Ez a monoton magolás az agyat is padlóra küldi, semmi meglepő nincs abban, ha ilyenkor rémálmaink vannak.

Amikor felriadsz egy rémálomból, és visszacsukod a szemed, azonnal visszazuhansz a képzelet rémvilágába, és nem tudod elvonatkoztatni magad a rémálomtól. Ismét a szörnyűségek cikáznak a gondolataidban.

Nekem az alábbi trükkök váltak be a rémálmokból való felébredés kezelésére:

  • Tv bekapcsolása, halkan bekapcsolva hagyás. Ez elképesztően hasznos, mert a háttérben “duruzsoló” televízió tudatja veled, hogy a valóságban minden rendben, te pedig éppen vissza szeretnél aludni. Nem zuhansz vissza egyből a rémálomba és annak néha elképesztően szörnyű momentumaiba.
  • Ha az előbbi nem segít: Tv bekapcsolás, rövid ideig nézni valami semleges műsort. A figyelem elterelődik a rémálomról, végleg tudatosul benned, hogy csak álmodtál.
  • Halk zenehallgatás, akár zenével való visszaalvás.

Nekem annyira beváltak ezek a kis trükkök, hogy szinte még sohasem fordult elő (na jó, talán egyetlen egyszer…), hogy egyik rémálomból egy következőbe csöppenjek.

Ha folyamatosan rémálmok gyötörnek valamilyen nagyobb trauma miatt, és egyedül nem tudsz megbirkózni a problémával, akkor keress fel szakembert, egy pszichológust vagy pszichiátert, aki - ha a helyzet megkívánja - akár gyógyszerek felírásával is tud segíteni!

A bejegyzés trackback címe:

https://fuves.blog.hu/api/trackback/id/tr875369355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása