Ma valami igazán nyerő ebédet akartam készíteni. Valamit, ami egyben nagyon finom, különleges és természetesen egészséges, de azért ne is legyen nagyon drága. Az egyik hipermarket kiadványában láttam, hogy a pisztráng éppen le van árazva, így meg is volt az ötletem. De valami keresztülhúzta a számításaimat.

A hipermarket akciós termékeivel teli kiadványa akkora sikert aratott, hogy a tömeg szinte mindent elkapkodott, ami akciósként szerepelt.

Amikor a halpulthoz értem, azt láttam, hogy szinte már semmi nincs. Néhány pontyszelet volt, meg méregdrága norvég lazac. Az exkluzív ebédhez ragaszkodtam, már annyira rákészültem. Vettem egy nagy szelet lazacot, melynek kilója 2549 Ft volt. A negyed kilós szelet, amit vettem, 637 Ft volt. Hát ez van, az egészséges táplálkozás bizony drága…

De biztosan igaz ez? Gondoljunk csak utána. Hányan rendelnek otthonra pizzát, vagy mennek el egy ócska menüre beülni valahova? Az én ebédem összességében nem volt több 700 Ft-nál, hiszen a lazac mellé főztem néhány szem krumplit, meg ettem egy kis céklasalátát. Ezért a pénzért egy fehérjében dús, koleszterinszegény, omega-3 zsírsavakkal teli, könnyű ebédhez volt szerencsém, ráadásul akkora adaghoz, amit alig tudtam megenni. Egy átlagos helyen készített sokkal vacakabb menü sem kevesebb 700 Ft-nál. Egy pizza pedig bőven 700 Ft felett van. Arról már szót sem ejtek, mennyiből jöttem volna ki, ha nem fogyott volna el idő előtt a feleannyiba kerülő akciós pisztáng, de könnyen kiszámolhatod, hogy körülbelül a feléből.

Más téma, hogy mi a drágább? Egy olyan ebéd, amely minden tekintetben hihetetlenül természetes és egészséges, vagy olyan, ami kicsit olcsóbb ugyan, de negyedannyit sem ér a szervezetednek. Ez már más kérdés, de hosszú távon közvetve ez is számít anyagiakban.

Én úgy gondolom, hogy az egészséges táplálkozás is szinte csak “józan paraszti ész” kérdése. Ha akarod, ha igazán számítasz magadnak, módot találsz arra, hogy a természeteshez minél jobban közelítő élelmiszereket, ételeket fogyassz, amelyek árban sem jelentenek csapást a házikasszára.

Nagyon sajnálom, hogy nem fotóztam le az ebédemet, de a közeljövőben bepótolom, és fel fogom tenni ide, hogy kedvet kapj hozzá. Sürgess nyugodtan a hozzászólásokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuves.blog.hu/api/trackback/id/tr425370870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rwindx 2013.06.24. 23:06:35

Igazságod vagyon az egészséges táplálkozást illetően, azaz a hal jobb választás.
Ellenben ha ezt a negyedkilós halat is megrendeled, akkor többe fog kerülni mint a pizza ugyanott, emellett jó pizzát otthon is készíthetsz 700Ft-ból amiből egy egész család jóllakik.

blasiusii 2013.06.25. 00:18:39

meg időhiány/-kihasználás miatt sem főz sokszor az ember... ezért eszik az "ócska menüket"

Egyébként pedig a poszt, bár jó téma, de sajnos ugyanoda lyukadunk ki: a jó minőségű élelmiszer bizony drága.

VISZONT lehetne beszélni mondjuk arról, hogy Nyugaton a bio élelmiszerek a többihez képest olcsóbbak, vagy arról, hogy mennyi junk-food-ot eszünk.
(a KFC meg McD. előtt kígyózó sorokat láttán mindig magam előtt látom már az Apokalipszis lovasait: most komolyan, sok pénzért s@rt venni - a mekit kb 10 éves koromban kinőttem, szerencsére)

Vagy beszélhetnénk még arról mondjuk, hogy mivel kezelik a vetőmagokat, amivel megzavarodnak a méhek - kormányunk pedig flegmatikusan söpri le a kérdést az asztalról. "Bagatell."

sdani 2013.06.25. 00:18:46

Egy otthon készült étel árát miért hasonlítod egy másik étel vendéglős árához? Ugye érzed, hogy ez nem fair összehasonlítás.

(Arról nem is beszélve, hogy a tengeri halak nehézfémekkel igencsak szennyezettek lehetnek, és nincs módod megbizonyosodni a megfelő származásáról)

marklar_ 2013.06.25. 01:37:40

Pláne, hogy 2500 forintért sajnos nem lehet jó minőségű lazacot kapni itthon.

Rocko- 2013.06.25. 07:37:08

tápértékadatok?
precíz költségelszámolás?

ugye most nem egy hasraütéses, egy elemű teszt alapján kell elhinnünk, hogy ez valóban így van?

akrosztikon 2013.06.25. 07:58:43

Nem világos számomra a "természetes" szó használata a posztban.

Élelmiszeriparról vajon hallott a posztoló, vagy úgy képzeli, hogy a lazacát a pecabotjával fogta egy kedves idős bácsi egy festői szépségű, teljesen szennyezetlen helyen, azt a pár szem krumplit pedig Mari néni termesztette a hátsó kertben friss, gőzölgő marhatrágya és üde csalánlé mint permetszer felhasználásával?

Ettől függetlenül persze az igaz, hogy az egészséges táplálkozás NEM MINDEN ESETBEN drágább az egészségtelennél (erre a McDonalds jó példa), ugyanakkor aki egészségesen és változatosan szeretne étkezni úgy általában, annak bizony több pénz, időt és energiát kell fordítania a táplálkozásra.

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 08:08:51

Nekem meg az a véleményem,hogy pontosan azok étkeznek egészségtelenül,akiknek tele van a pénztárcájuk zsével.Csak mert kilószámra eszik a nasit és vedelik a cukros üdítőt,rendelik a pizzát meg esznek a gyors éttermekbe egészségtelen étkeket.
Akiknek nincs pénzük ilyesmire,azoknak marad a krumpli a hagyma a káposzta a csirke és az otthon főzés.Ami lényegesen egészségesebb is egyben.:)

akrosztikon 2013.06.25. 08:35:55

@hot-spot: Nem értek egyet veled. A modernkori európai szegénység jele az elhízás. Ennek több oka van: 1. akinek kevés a pénze, nem fog változatosan táplálkozni, számos viszonylag drágább élelmiszerről lemond; 2. akinek kevés a pénze, az nagy eséllyel alacsonyabb iskolázottságú, ezért kevésbé táplálkozik tudatosan, kevésbé van tisztában azzal, hogy amit eszik, az egészséges-e vagy sem; 3. akinek kevés a pénze, annak számára számos költséges örömforrás (pl. nyaralás) elérhetetlen, így maradnak a viszonylag olcsó örömforrások. Az étkezés pedig az egyik elsődleges örömforrássá válik ezeknek az embereknek az életében, így olcsó, egészségtelen, de számukra finom és örömet okozó élelmiszereket fognak fogyasztani, pl. szénsavas üdítőket, édességeket, chipseket.

Abban igazad van, hogy ha valaki jómódú, akkor csak döntés kérdése, hogy egészségtelenül táplálkozik-e vagy sem. Ha valaki szegény, akkor viszont már nemcsak döntés kérdése.

Mrs.Columbo 2013.06.25. 09:23:36

Minden csak viszonyítás kérdése. Ha rendelek egy adag pulykamellet grillezett zöldségekkel, fizetek (kiszállítással) 2500 Ft-ot, ha csinálok magamnak otthon egy porcukros, lekváros grízestésztát, egy adagnyi kijön kb. 200 Ft-ból.

Az szerintem vitán felül áll, hogy általánosságban az egészséges táplálkozás drágább, mint ha valaki nem figyel erre - vagy inkább nem teheti meg.
/Múltkor vettem egy körtét. Egy, azaz 1 darab körte került 150 Ft-ba, míg csokit már 40 Ft-ért lehet venni./

kakukk11 2013.06.25. 10:07:41

A szezont a f*szommal hasonlítod, és ettől boldog vagy. Nooooormááááállisssss?

Void Bunkoid 2013.06.25. 10:24:55

@akrosztikon: jól látod. Ezt már mondtam régebben is, hogy vicces módon az "egészséges" és "egészségtelen" fogalma mintegy felcserélődött a száz évvel ezelőttiekhez képest, egyetlen egy valami maradt ugyanaz - mindig az az "egészséges", amit a gazdagok esznek/csinálnak.

Száz éve a gazdagok fehérkenyeret, zsírt, összetett szénhidrátokat és vörös húsokat zabáltak kétpofára, hófehérek voltak és nem mozogtak, mert _megtehették_, hogy az akkori előállítási technológiákat nézve sokba kerülő finomított élelmiszereket megvegyék, valamint nem kellett napi 10-12 órát két kézzel a szabad levegőn rostonsülve dolgozniuk. A szegényeknek meg jutott az alacsony kalóriaértékű, nagyrészt zöldségeket, krumplit, kevés húst tartalmazó étrend, meg a napi iszonyat mennyiségű többnyire kétkezi munka, sokszor szabadtéren, így a lebarnulás is adott.

És természetesen a gazdagok akkor is jóval tovább, és egészségesebb körülmények között éltek, mint a szegények - annak ellenére, hogy többnyire dagadtak voltak (nézzétek csak meg akár a harminc-negyeves évekbeli pinupcsajok óriási kofferjét meg dudáit...).

Ma 2013 van, rengeteg termelő munkafolyamat gépesített, így a melósok napi (még mindig) napi 10-12 órákat dolgoznak, ám ülve (a nehézgépkezelő is ülőmunkát végez!!!), többnyire gépeket irányítgatva, monitort figyelgetve, etc. Ja, és zárt helyen! A finomított élelmiszerek előállítása nagyrészt a gépesítésnek, ipari technológiáknak köszönhetően olcsó, költséghatékony lett, ezek a rengeteg kalóriát tartalmazó dolgok lettek az "olcsó" élelmiszerek. Mivel a meló elég lélekölő valami ma is, az ülve dolgozó, szénhidrátot zabáló melós is elfárad a nap végére, és inkább betol két sört az arcába és megnézi az esti sorozatot.

A gazdagok meg nem dolgoznak, így van idejük egész nap személyiedzőhöz meg zumba meg ungabunga edzésre meg gyúrni meg mittoménmire járni, valamint ők megtehetik, hoyg megveszik a ma már igen ritkává vált kölest meg csicseriborsót meg édesgyökeret meg miaf*szomat.

Ja, és továbbra is nekik van több pénzük, így ha netán valami bajuk van, nekik van lovetta orvosra.

Így a modern kor szegényembere elhízott, a gazdag meg fitti-karcsú és lebarnult.

És tovább is él, mint a szegény, hiába eszi azt, amitől száz éve még korán haltak.

És ez egyetlen dolog miatt van. Mindig is a gazdagnak van pénze higiéniára meg orvosra. És emiatt egészségesebb, nem amiatt, hogy mit eszik meg...

Void Bunkoid 2013.06.25. 10:31:36

Ja van egy kivétel, vannak mostanság viszonylag szerényebb sorsú (de nem szigorú értelemben vett SZEGÉNY) gyúrósgyerekek és erobikleányok is, ők a kemény munkán felül is igyekeznek nagyon fitti-egészséges ember benyomását kelteni, sajnos azt kell mondjam, sokszor az ehhez szükséges idő- és anyagi keretet úgy megteremtve, hogy alapvető dolgokon illetve a saját pihenő/alvásidejükön spórolnak.

Nos, ez meg minden, csak marhára nem egészséges. Pihenni KELL. Igaz, a fittiséggel talán sikerül fogni egy valóban gazdag fittiférjet/feleséget, és onnantól kezdve már lesz idő pihenni a gyúrás mellett :P
süti beállítások módosítása