Fiber.jpgMinél jobban eltávolodunk az egyszerű, természetes táplálkozástól, annál több bajunk származik belőle. Jó példa erre az utóbbi évtizedekre jellemző rostszegény táplálkozás. Hogy mennyire fontosak számunkra a rostok, arra csak közelmúlt kutatásai világítottak rá. Noha nem emésztjük meg őket, rendkívül fontos szerepet játszanak az egészség megtartásában.

A rostok haszna:

  • A rostok káros anyagokat kötnek meg.
  • Biztosítják a megfelelő bélmozgást, nem hagynak időt a veszélyes, akár rákkeltő anyagok kialakulásának, megtelepedésének a bélfalon.
  • Vér koleszterinszintjének csökkentése.
  • Teltségérzetet adnak.
  • Fizikailag gátolják a túl nagy mennyiségű tápanyag felszívódását.
  • Ez utóbbiak miatt segítik a megfelelő testtömeg fenntartását, támogatják a fogyókúrát.

A rostszegény táplálkozás az alábbi betegségek kialakulásáért lehet felelős:

  • epekövek
  • elhízás, cukorbetegség
  • szív- és érrendszeri megbetegedések
  • székrekedés, vastagbélrák
  • aranyér
  • vastagbél gyulladás
  • bélfal kiboltosodás
  • emésztési problémák

Magas rosttartalmú táplálékok:

  • Teljes kiőrlésű gabona, belőle készült termékek
  • Egyéb magok, gabonák
  • Barna rizs
  • Száraztészták
  • Gyümölcsök, zöldségek (ne hámozd le pl. az alma, körte, barack héját!)
  • Bab, borsó, lencse
  • Kukorica
  • Burgonya
  • Olajos magvak
  • Főzelékek

Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is, ez minimum 2 liter legyen naponta (nyáron még több), hiszen a rostok sok vizet vesznek fel! Ha nem biztosítjuk ezt, a rostok a szervezetünkből vonnak el folyadékot.

Irodalmi adatok minimum napi 25, maximum 45 gramm élelmi rostot javasolnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuves.blog.hu/api/trackback/id/tr965369364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orvos01 (törölt) · http://aranyer-kezelese.hu 2013.06.23. 09:13:31

Sőt az aranyér kialakulásában is vezető szerepe van a rostszegény táplálkozásnak. Megfelelő étrend esetén sokkal könnyebbé válna az emberek élete.

élhetetlen 2013.06.23. 14:28:06

Csak kérdés: egy pék ismerősöm szerint a teljes kiőrlésűt csak bioból lenne szabad, mert szerinte a pl. egy gomba vagy bármi ellen lepermetezett gabonatáblában a szemek felszinén gyülemlik fel az egyébként "lebomló vegyszer". Igen, ha pár hét alatt lebomlik, akkor ehető és egészséges? Akkor miért kell a bio? Az előző kérdéd az érvényes.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.06.23. 17:17:06

Mi egy koreai receptet készítünk el gyakran, illetve kettőt. Mindkettő lényege, hogy egészen apróra vágjuk a zöldségeket, reszelni is lehet. Kell bele káposzta, uborka, répa, egy kevés hús, fűszerek (ízlés szerint, mi csípősen készítjük). Az a titka, hogy nagyon rövid ideig tűzforró edényben összeforgatjuk. A húst mondjuk rendesen átsütjük, de a zöldségeket csak egy percig sütjük. Finom és egészséges mert nem fő agyon, rágni is kell de mégse nyers teljesen. Akit érdekel nézze meg bibimbap néven fut. Ugyanezt megcsináljuk reszelt burgonyával és zöld erőspaprikával. Kevés forró olajon jól összekeverjük, hogy csak félig süljön át. Fokhagymás, paradicsomos tojással esszük. Isteni nyári eledel.
süti beállítások módosítása